Prohlídka jeskyně


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Navštivte největší zpřístupněný jeskynní systémem v České republice vzniklým rozpouštěním mramoru (krystalického vápence), jeskyně Na Pomezí . Vyznačují se úzkými, místy vysokými chodbami, které se v místech křížení rozšiřují v menší dómy. Pro tyto jeskyně jsou typické nátekové útvary vytvářející kaskády a mohutné členité krápníky. Délka turistické trasy činí 390 m s dobou prohlídky 45 minut. Průměrná teplota v jeskyních je 7,7°C, vlhkost ovzduší 99 %.


Prohlídka začíná v Ledovém dómu, dále se pokračuje k Dómu U smuteční vrby, přes chodbu Římských lázní se dojde k Bílému dómu, který má velmi bohatou výzdobu. Následuje nejvyšší dóm v jeskyních – Královský, za kterým pokračujeme Kanálovou chodbou, na její pravé straně si všimneme krásně vyzdobené pukliny Klenotnice a krápníku Srdce. Předposledním dómem na návštěvní trase je Dóm U Kazatelny a v Bahenním dómě prohlídka končí.

K jeskyni můžeme dojít po modré a zelené turistické značce, které nás zavedou přímo k provozní budově. Značky vedou od autobusové i vlakové zastávky: Lipová lázně – jeskyně.

  Otvírací dny Čas
Duben - Červen Út - Ne 9:00 - 16:00
Červenec - Srpen Po - Ne 9:00 - 17:00
Září - Říjen Út - Ne 9:00 - 16:00

Fotografie a videa

Jeskyně Na Pomezí

jeskyne-na-pomezi-npp-2.jpg
Architektonické dílo, které stvořila sama příroda – národní přírodní památka Jeskyně Na Pomezí je situovaná v CHKO Jeseníky ani ne 9 km od samotného města. Bohatá krápníková výzdoba, krásné okolí a nevšední zážitek jsou silnými lákadly již více než 50 let, a tak se není čemu divit, že od zpřístupnění jeskyně ji navštívilo více než 2,5 miliónů zvědavců.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz