George Harrison

Datum narození: 25.2.1943 / Místo narození: Liverpool, Merseyside, Anglie, Velká Británie

Vyrůstal v harmonické rodině, otec Harold Harrison pracoval jako řidič autobusu, matka Louisa Harrisonová byla prodavačkou s irskými kořeny. Měl tři starší sourozence (sestru Louise a dva bratry Harolda ml. a Petera). Ve třinácti letech Georgova matka zjistila, že se George začal aktivně zajímat o hudbu a koupila mu kytaru, na kterou se učil hrát společně se svým kamarádem ze školy Paulem McCartneym, který ho v únoru 1958 přivedl do skupiny Johna Lennona The Quarrymen.

Vyrůstal v harmonické rodině, otec Harold Harrison pracoval jako řidič autobusu, matka Louisa Harrisonová byla prodavačkou s irskými kořeny. Měl tři starší sourozence (sestru Louise a dva bratry Harolda ml. a Petera). Ve třinácti letech Georgova matka zjistila, že se George začal aktivně zajímat o hudbu a koupila mu kytaru, na kterou se učil hrát společně se svým kamarádem ze školy Paulem McCartneym, který ho v únoru 1958 přivedl do skupiny Johna Lennona The Quarrymen.

Téhož roku se název skupiny mění na Johnny and the Moondogs, v roce 1959 pak na The Silver Beetles. V roce 1960 se skupina naposledy přejmenovala na The Beatles. V roce 1962 do skupiny přichází bubeník Ringo Starr a v konečném složení Lennon, McCartney, Harrison a Starr skupina The Beatles působí až do svého rozpadu v roce 1970. Po celou dobu trvání skupiny žije Harrison ve stínu skladatelského tandemu Lennon/McCartney a jeho tvorba se začíná více prosazovat až ve druhé polovině 60. let.

V roce 1964 se George seznámil při natáčení filmu HARD DAY'S NIGHT s modelkou Pattie Boyd. Oddáni byli 21. ledna 1966. V letech 1966 až 1969 se George potýkal s těžkou drogovou závislostí. Přestával a znovu začínal užíval LSD, mescalin, peyote, psilocybin, marihuanu a hašiš. V roce 1965 získal od královny Alžběty II. spolu s ostatními členy Beatles nejvyšší britské vyznamenání MBE (Member of the British Empire). Téhož roku jsou na albu Rubber Soul zaznamenány první Georgeovy pokusy o hru na indický strunný nástroj sitar. V té době se setkal s indickým hudebním skladatelem a především vynikajícím sitáristou Ravim Shankarem, který se stal jeho přítelem a učitelem. George se začal zajímat o indickou kulturu i meditaci a v roce 1969 se stal význačným příznivcem hnutí Hare Krišna, odpoutal se tak od drog, ale zároveň to narušilo jeho soukromý život a manželka Pattie Boyd v roce 1974 po osobních neshodách odchází k Eriku Claptonovi.

Po rozpadu Beatles v roce 1970 vychází Georgovo velmi úspěšné album All Things Must Pass se slavnou písní My Sweet Lord opěvující Krišnu, kvůli které se Harrison dostal v roce 1976 k soudu a byl obviněn z plagiátorství pro podobnost s písní He's So Fine z roku 1963 newyorské skupiny Chiffons. Soud sice prohrál, ale vše nakonec vyřešil tím, že koupil společnost, jež byla vlastníky autorských práv. V roce 1971 jako první rocková hvězda v historii zorganizoval charitativní koncert (Concert for Bangladesh), který proběhl v Madison Square Garden v New Yorku. Koncertu se účastnila řada známých hudebníku např. Bob Dylan, Eric Clapton, Ringo Starr, Billy Preston nebo Ravi Shankar. V roce 1974 žil George nějaký čas s modelkou Kathy Simmons, bývalou přítelkyní Roda Stewarta. Pak se zamiloval do Mexičanky Olivie Trinidad Ariasové, sekretářky firmy A&M, jež distribuovala desky jeho společnosti Dark horse. Měsíc před svatbou, 1. srpna 1978, se jim narodil syn Dhani.

V roce 1978 založil George filmovou společnost Hand Made Films. Prvním projektem byl kontroverzní film Monty Pythonů THE LIFE OF BRIAN, poté následovalo ještě několik nepříliš úspěšných filmových počinů, včetně filmu SHANGHAI SURPRISE z roku 1986, komedii s Madonnou a jejím manželem v hlavních rolích, na který se snesla bouře kritiky. Po zavraždění Johna Lennona natočil jako poctu singl All Those Years Ago, na němž také hostovali Paul McCartney a Ringo Starr. V roce 1988 se Harrison spojil s hudebníky Royem Orbisonem, Jeffem Lynneem, Bobem Dylanem a Tomem Pettym a natáčejí dvě alba pod společným názvem Traveling Wilburys. I když koncem osmdesátých let veřejně přiznal, že nemá s McCartneyem dobré vztahy, v polovině devadesátých let se všichni bývalí členové Beatles scházejí nad demoverzemi písní Johna Lennona a na staré dobré časy vzpomínají v projektu The Beatles Anthology.

Po dlouhé hudební odmlce začal George v roce 2001 pracovat na nových písničkách. Jako host si zahrál na několika deskách svých přátel. V té době ale už začíná jeho boj s rakovinou plic, který George Harrison nakonec prohrává a 29. listopadu 2001 v Los Angeles odchází z tohoto světa. Jeho prach měla pojmout řeka Ganga, ale v avizovaném čase se ceremoniál neodehrál. Dodnes tak není známé, kde George Harrison odpočívá.

Na první výročí jeho smrti se v the Royal Albert Hall v Londýně uskutečňuje vzpomínkový koncert, kterého se účastní Paul McCartney, Ringo Starr, Eric Clapton, Tom Petty and the Heartbreakers, Jeff Lynne, Billy Preston, Dhani Harrison a další. V anketě BBC z roku 2002 o největšího Brita v historii se umístil na 62. místě. V roce 2003 byl magazínem Rolling Stone vybrán mezi 100 nejlepších kytaristů všech dob (21. místo). V roce 2004 byl in memoriam uveden do Rock'n'rollové síně slávy jako sólový umělec. Beatles jako skupina byli již v síni slávy od roku 1988. V červnu 2007 bylo oficiálně oznámeno, že na Hollywoodský chodník slávy bude zařazena hvězda s jeho jménem.

(Zdroj: csfd.cz - Jirka "#47" B.)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz