Erasure


Erasure je britská hudební skupina, jejímiž členy jsou Vince Clarke (syntezátory) a Andy Bell (vokály, texty). Skupina vznikla v roce 1985. Poté, co Vince Clarke opustil své původní projekty Depeche Mode a Yazoo, podal si v hudebním časopise Melody Maker inzerát, že shání zpěváka/zpěvačku pro svůj nový projekt. Původně se mělo jednat o album, na kterém by každou píseň nazpíval jiný zpěvák.

Erasureje britská hudební skupina, jejímiž členy jsou Vince Clarke (syntezátory) a Andy Bell (vokály, texty). Skupina vznikla v roce 1985. Poté, co Vince Clarke opustil své původní projekty Depeche Mode a Yazoo, podal si v hudebním časopise Melody Maker inzerát, že shání zpěváka/zpěvačku pro svůj nový projekt. Původně se mělo jednat o album, na kterém by každou píseň nazpíval jiný zpěvák.

Když na konkurz dorazil Andy Bell, šly původní záměry stranou a Erasure byly na světě. První album Wonderland vyšlo v roce 1986 a propadlo. Pro Clarka, který byl do té doby považován za hitmakera a jehož předchozí projekty se pravidelně držely na špici hitparády, to bylo zklamání. Přesto se nenechal odradit a o rok později skupina přichází s novým singlem Sometimes, který předznamenává nejen úspěch druhého alba The Circus, ale vlastně i samotné kapely. Následovaly další singly It Doesn't Have To Be a The Circus, jejichž prodej navíc podpořilo velké turné po Británii a Evropě (převážně v Německu). Záznam z koncertu později vyšel na videokazetě s titulem "erasure : Live At The Seaside".

O rok později, v roce 1988, vychází třetí album The Innocents a singly Ship Of Fools, Chains Of Love a především A Little Respect se okamžitě dostávají na vrchol hitparády. Erasure pořádají výpravné The Innocents Tour a těší se v Británii a v Německu nečekané oblibě. V rámci turné zavítali Erasure i do Prahy. Když byl později Vince Clarke dotázán, který koncert mu nejvíce utkvěl v hlavě, uvedl právě ten pražský. To proto, že v tehdejším Československu nebyly desky Erasure vůbec k sehnání a polovina návštěvníků po celou dobu koncertu držela na hlavami kazeťáky, aby si Erasure alespoň takto uchovala.

Diskografie: Wonderland (1986), The Circus (1987), The Two-Ring Circus (1987), The Innocents (1988), Crackers International (1988), Wild ! (1989), Chorus (1991), Abba-Esque (1992), Pop ! The First 20 Hits (1992), I Say I Say I Say (1994), Erasure (1995), Cowboy (1997), Loveboat (2000), Other People's Songs (2003), Hits ! The Very Best Of Erasure (2003), Nightbird (2005) Union Street (2006), Acoustic Live (2006), Light At The End Of The World (2007), Live At The Royal Albert Hall (2007). 

Zzdroj: T-Music)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz