Vstup do bunkru – naučnou stezkou do areálu opevnění


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky zahrnuje objekty těžkého opevnění bývalého stavebního podúseku č.3/ II Hlučín: pěchotní sruby MO-S 18 „Obora“, MO-S 10 „Alej“, MO-S 20 „Orel“ a vložený zesílený objekt lehkého opevnění vz. 37 A. Kromě samotné návštěvy areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky je možno se projít po naučné stezce vedené linií opevnění, značenou zelenou značkou. Procházka nenáročným terénem je dlouhá asi 6,5 km.


Vede od pěchotního srubu MO-S 16 „Rozcestí“, kolem dalších objektů lehkého a těžkého opevnění, přes vlastní areál a končí u srubu MO-S 24 „U Signálu“. Po trase je možno vidět různá stavební řešení objektů se všemi možnostmi výzbroje používané u pěchotních srubů.Sami návštěvníci se přesvědčí, že ne všechny „bunkry jsou stejné“, jak se mezi laickou veřejností stále tvrdí, ale naopak je každý jiný. Také tím je pozoruhodné československé opevnění.
Je však na místě upozornit a varovat všechny návštěvníky, a to platí o celém pásmu čs. opevnění, před vstupem, do objektů, jež nejsou zpřístupněny pro veřejnost. Kromě těžké stavební devastace mají mnoho zrádných prostupů v podlaze a mnohdy je narušená samotná podlaha. Mimo to, že zde hrozí nebezpečí smrtelných úrazů, je to přísně zakázáno vojenskou správou! Pro bezpečnou prohlídku pevnostních objektů je návštěvníkům v České republice k dispozici celá řada renomovaných muzeí.

Během sezóny se konají v Areálu čs. opevnění Hlučín- Darkovičky dvě mimořádné akce. Každoročně koncem května probíhá bojová ukázka činnosti na státní hranici s vojenskou technikou a pyrotechnickými imitacemi. Na paměť událostí roku 1938 se koncem září pořádá vzpomínková akce. Její součásti je pochod linií opevnění s odborným výkladem.

  Otvírací dny Čas
Duben - Červen Čt + Pá 9:00 - 15:30
  So + Ne 11:00 - 17:00
Červenec Út - Pá 9:00 - 17:00
  So + Ne 11:00 - 17:00
Srpen Út - Pá 9:00 - 17:00
  So + Ne 11:00 - 17:00
Září - Říjen Čt + Pá 9:00 - 15:30
  So + Ne 11:00 - 17:00


Vojenský bunkr v Darkovičkách

darkovicky-vojensky-bunkr-1.jpg
Muzeum v areálu československého opevnění je tvořeno celkem čtyřmi objekty a řadí se k nejlépe vybaveným muzeím v Česku. Od roku 1992 je Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky součástí Slezského zemského muzea. Už od roku 1980 probíhala v areálu rekonstrukce, jejíž cílem bylo opravit pevnostní objekty tak, aby se přiblížily své původní podobě z roku 1938.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz