Roudno

792 01, Roudno, Tel.: +420 554 776 006, roudno@tiscali.cz
Roudno/Společnost - Roudno




Koupání, vodní sporty a rybaření (0,1 km) v místě. Přehrada Slezská Harta se stala vyhlášeným rybářským revírem, možnost rybaření i z loďky. Rybářské povolenky možno zakoupit v místě (0,8 km). Tenisové kurty, jízda na koni, půjčovna loděk v Nové Pláni (6 km). Krytý bazén a posilovna v Bruntále (20 km). Restaurace a nákupy (0,8 km) v místě.

Turistické cíle: Bruntál (zámek), Sovinec (hrad), krásy Jeseníků (Mezina – Venušina sopka, Rešovské vodopády, vodopády Bílé Opavice, Praděd, Petrovy kameny, Rejvíz), Karlova Studánka (klimatické lázně), Třemešná ve Slezsku (úzkorozchodná železnice), Dlouhé Stráně (přečerpávací elektrárna), město Opava.

Rozhledna Velký Roudný
Rozhledna na Velkém Roudném (Národní přírodní památka sopečného původu) v Nízkém Jeseníku byla postavena v roce 2007. Stavět se začalo v červnu roku 2007,na stavbu se spotřebovalo 18 tun modřínového dřeva,opracované desky se nejprve navrtaly a celá konstrukce se na plocho smontovala v továrně.Na místě se pak jednotlivé části postavily s pomoci jeřábu a přeplátováním spjily na sebe.Slavnostně byla rozhledna otevřena v sobotu 27.10.2007.Hlavním investorem byla obec Roudno a Mikroregion Slezská Harta.
Velký Roudný je kupovitý kopec s dnes zalesněným vrcholem a nápadnými pruhy dřevin mezi loukami na úbočí. Spolu s Malým Roudným tvoří dva výrazné vrcholy nad obcí Roudno (okres Bruntál) a hladinou Slezské Harty.
Sopka se rozkládá východně od v katastrálním území obce Roudno, východně od její zástavby.Sopka byla činná naposledy před jedním až dvěma milióny let, tj. koncem třetihor a počátkem čtvrtohor. Jedná se o nejzachovalejší stratovulkán na Moravě.

 

 

 

 

První zmínka je z roku 1397. Ke konci 18.století zde byla zaznamenána těžba mědi. V obci byly mlýny, pily, lom, pískovna. Zástavba převážně trojstrannými mírně nepravidelnými statky. Její částí je osada Volárna, která vznikla ve 2.polovině 18. století na místě zrušené stáje. Velký Roudný ( 780 m n.m) a Malý Roudný (771 m n.m) tvoří dva nápadné vrcholy nad obcí Roudno. Ze tří lávových proudů Velkého Roudného je nejdelší severovýchodní proud, ve kterém byl zřízen lom na těžbu čediče. Tento lávový proud přehradil v místech dnešní Slezské Harty údolí řeky Moravice, čímž vzniklo velké jezero do kterého padaly sopečné vyvřeliny. Ty tvořily usazeniny pórovitých tufitů, které se dodnes nacházejí v okolí obce Rázová.Tyto Tufity se těžily jako dobrý stavební materiál.

Rozhledna Velký Roudný - Roudno
Rohledna na Velkém Roudném (Národní přírodní památka sopečného původu) v Nízkém Jeseníku byla postavena v roce 2007. Stavět se začalo v červnu roku 2007, na stavbu se spotřebovalo 18 tun modřínového dřeva, opracované desky se nejprve navrtaly a celá konstrukce se naplocho smontovala v továrně. Na místě se pak jednotlivé části postavily s pomocí jeřábu a přeplátováním spojily na sebe. Slavnostě byla rozhledna otevřena v sobotu 27.10.2007. Hlavním investorem byla obec Roudno a Mikroregion Slezská Harta.Jde o 20 metrů vysokou dřevěnou konstrukci na betonových základech s krytou plošinou na vrcholu.Rozhledna shlíží z Velkého Roudného na kraj kolem přehrady Slezská Harta. Z rozhledny Je výhled na hřeben Hrubého Jeseníku, na Nízký Jeseník, Krnovsko, Opavsko, Beskydy a Oderské vrchy.

Čertův kámen na vrcholu Velkého Roudného
Velký tufový kámen nalezneme nedaleko vrcholu Velkého Roudného. K tomuto kameni se váže pověst o souboji Boha s ďáblem, kteří se o kámen přetahovali. Na kameni můžeme spatřit otisk šlépěje a rýhy po čertovských drápech.

  • Kostel sv. Michala
  • Kaple
  • Venkovský dům čp. 58

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz